'China is binnen 2 jaar 's werelds belangijkste onderzoeksnatie'

China zal binnen twee jaar de belangrijkste onderzoeksnatie ter wereld zijn. Eerdere schattingen situeerden deze machtsovername rond 2020, maar nadat de Chinezen midden het eerste decennium van deze eeuw op vlak van wetenschappelijk onderzoek al de Britten waren voorbijgestoke , zou het land binnen twee jaar nu ook Amerika overtroeven. Tot die conclusie komt de Royal Society, de Britse nationale academie voor wetenschappen, na een nieuw onderzoek, waarover de BBC bericht.

Hogere investeringen
Professor Sir Chris Llewellyn Smith, die het onderzoek leidde, zei niet verbaasd te zijn. China heeft de voorbije jaren massaal geïnvesteerd in O&O-activiteiten en zijn uitgaven op dat vlak zijn sinds 1999 jaarlijks met 20% verhoogd. China geeft vandaag 100 miljard dollar per jaar uit aan O&O. Sinds 2006 studeren jaarlijks 1,5 miljoen jonge wetenschappers af aan de Chinese universiteiten.

chinese groeiverwachting

Toch zijn het de Britse onderzoeken die nog altijd het meest worden geciteerd, na de Amerikaanse. Dr Cong Cao, een professor aan de Nottingham University School voor Hedendaagse Chinese Studies, geeft ook toe dat de kwaliteit van het Chinese onderzoekswerk nog niet in verhouding staat tot het volume ervan.

Express.be