Euro sterker door rentevooruitzicht

De euro behaalde woensdag zijn hoogste waarde tegenover de Yen sinds 10 maanden en steeg tevens tegenover de dollar door het vooruitzicht op hogere rentes in de eurozone. De euro maakte een deel van zijn recente verliezen tegenover de Amerikaanse munt goed nadat de ECB aankondigde de rente langzaam te willen verhogen. Beurshandelaren rekenen volgende week op de eerste verhoging.

Hogere leenkosten
Met de vooruitzichten op hogere leenkosten in de eurozone wordt gehoopt op voldoende economisch herstel en investeerders die risico willen nemen. Deze trend zal de euro de komende week versterken en de yen doen verzwakken. De euro is sinds het begin van het jaar 5% meer waard geworden ten opzichte van de dollar. Een zeer sterke performance, zeker gezien de problemen in de diverse lidstaten. “Sinds Lorenzo Bini Smaghi van de ECB hintte op een reeks renteverhogingen kan de euro verder uitlopen”, aldus Brian Dolan, hoofd strategie bij Forex.com.

Technische Analyse
Nu de euro tegenover de dollar boven het 200 uurs gemiddelde van $1,4125 handelt, kan met een stijging boven de $1,4250 een nieuwe trend richting de $1,44-45 worden ingezet. Tegenover de yen staat de euro op ¥117,12, net onder het hoogste niveau sinds mei 2010. “Ik heb veel vertrouwen in de euro op deze niveau’s ”, zegt Pierre Lequeux, hoofd valutahandel bij Aviva Investeringen. “Ik ben zeer content met de euro op dit moment en zie zeker opwaarts potentieel”, voegt hij toe.

Carry Trade
De carry trade is een investeringsstrategie waarbij geld wordt geleend in één valuta en wordt uitgeleend in een andere valuta. De onderlinge wisselkoers, alsmede de rente in beide landen bepaalt de winstgevendheid van een dergelijke transactie. “Gegeven de huidige euro/yen relatie, lijkt het erop alsof de carry trade weer wordt uitgevoerd”, aldus Paul Mendelsohn, hoofd strategische investeringen bij Windham Financial Services in Charlotte, Vermont.

Australische dollar
De Australische dollar is sinds introductie op de beurs in 1980 niet zo veel waard geweest tegenover de Amerikaanse dollar: $1,0338. Tevens behaalde de Australische dollar het hoogste punt in 10 maanden tegenover de yen. Analisten rekenen erop dat veel yens nodig zijn voor de herstelwerkzaamheden in Japan. “Daardoor kan de yen nog verder stijgen, in ieder geval tegenover de dollar”, zegt Camilla Sutton van Scotia Capital, een Canadese bank. Volgens Dan Dorrow van Faros Trading is de hoge waarde van de Australisch dollar geen reden om te verkopen. “De markt overschat de kans op een strakker monetair beleid in de VS en onderschat de mogelijkheden voor de Australische centrale bank de rente van 4,75% nog verder te verhogen.