Verenigde Staten opnieuw lijstaanvoerder beursintroducties

De Verenigde Staten hebben tijdens het eerste kwartaal van dit jaar op het gebied van beursintroducties opnieuw de eerste plaats ingenomen, ten koste van Azië. Dat blijkt uit berekeningen van informatieverstrekker Thomson-Reuters. Ondanks tumultueuze beursweken door de onrust in het Midden-Oosten en de nucleaire crisis in Japan, werd tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met beursintroducties wereldwijd een bedrag van 189 miljard dollar opgehaald. Dat is een stijging met 12 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar.

VS weer op 1
"Azië heeft de voorbije jaren de markt van de fondsenwerving gedomineerd, maar tijdens het eerste kwartaal van dit jaar eindigde China slechts op de tweede plaats," aldus Thomson-Reuters. Op de Amerikaanse markt werd een bedrag van 66,5 miljard dollar opgehaald. Daarmee vertegenwoordigen de Verenigde Staten 35 procent van de totale activiteit. China volgt op een tweede plaats met een aandeel van 15 procent. Met Nielsen Holdings, BankUnited, Kinder Morgan en HCA Holdings telden de Verenigde Staten vier van de tien grootste beursintroducties van het voorbije kwartaal.

Hutchison Port Holdings grootste IPO
Met een bedrag van 5,5 miljard dollar op de beurs van Singapore vormde Hutchison Port Holdings individueel echter de grootste beursgang van het eerste kwartaal van dit jaar. "Er is een duidelijke ontkoppeling merkbaar," merkt Viswas Raghavan, analist bij JPMorgan Chase, op tegenover het persbureau Reuters. "In de Verenigde Staten is er duidelijk opnieuw een heropleving nodig, terwijl er in Europa blijkbaar nog talrijke problemen opgelost moeten worden."

Express.be