Verwachte renteverhoging ECB toont toegenomen invloed van Aziatische economie op Europa aan

De Europese Centrale Bank (ECB) aapte tien jaar lang gewoon de Amerikaanse Federal Reserve (FED) na wanneer het renteverhogingen betrof. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen, want verwacht wordt dat de ECB eersdaags de rente zal verhogen, terwijl de VS daar nog niet aan toe zijn.

De ontkoppeling van de ECB en FED-strategieën op dat vlak is een gevolg van de inflatievrees die in Europa heerst, maar ook van de onder de invloed van de globalisering verschuivende machtcentra. Zo heeft de Aziatische economie steeds meer invloed op de Europese economie dan de Amerikaanse.

"Ik denk dat we in een nieuwe wereld zijn beland, waarin de globale interestvoeten niet langer door de FED worden bepaald,' zegt Jens Sondergaard, die senior European economist is bij de Japanse zakenbank Nomura. 'Er is veel prijsinflatie geïmporteerd en veel daarvan is gerelateerd aan bovennormale groei in Azië. Zo zijn de consumentenprijzen in China dit jaar al met 5% op jaarbasis gestegen.'

De euro noteerde gisteren op zijn hoogste waarde tegenover de yen sinds 10 maanden en steeg ook tegenover de dollar door het vooruitzicht op hogere rentes in de eurozone. De euro maakte een deel van zijn recente verliezen tegenover de Amerikaanse munt goed nadat de ECB aankondigde de rente langzaam te willen verhogen. Analisten rekenen volgende week op de eerste verhoging.

Express.be