Portugal wil alsnog EU-steun

Hoewel de financiële positie van het land er steeds somberder uit zag, was Portugal steeds bezig met het uitstellen van de noodoproep. Maar op 6 april is alsnog besloten om bij de EU aan te kloppen.

Het onvermijdelijke
De instabiliteit in het land zorgde ervoor dat het voor Portugal steeds duurder werd om te lenen. Uiteindelijk bezweek het land en werd daarmee, na Ierland en Griekenland, het derde EU-lid dat om hulp moest vragen. Jose Socrates, de premier-minister, zei in een verklaring dat de situatie erger was geworden nadat het parlement het voorstel voor strengere maatregels had afgewezen. Daarmee was een verzoek om steun ‘onvermijdelijk’ geworden. "Ik heb alles geprobeerd, maar we zijn nu op een plek beland waar het niet nemen van deze keuze een te groot risico zou zijn voor het land”, aldus Jose Socrates.

60 – 80 miljard
De geschatte waarde van de financiële hulp die Lissabon nodig heeft ligt tussen de 60 en 80 miljard euro, in de vorm van leningen verspreid over 3 jaar. Het IMF zegt dat ze nog niet benaderd is door Portugal, maar wel klaarstaat om te helpen. Duitsland staat erop dat het IMF betrokken raakt bij de zogenaamde bailouts.
De eurocommissaris Olli Rehn uitte in een interview zijn tevredenheid over het besluit dat Portugal had genomen. ”Dit is een verantwoordelijke zet van de Portugese overheid, ter wille van de economische stabiliteit in het land en in Europa”, meent Rehn.

Een begrotingstekort van 8.6%
Portugal had een reeks maatregelen genomen, waaronder bezuinigingen en hogere belastingen, om het begrotingstekort te laten dalen tot 4.6%. Het doel van vorig jaar, 7.3%, werd niet gehaald – er werd een tekort gemeld van 8.6% van het BBP .