Goud en zilver naar recordhoogten

Het is alweer de vierde keer dat goud deze week naar een recordhoogte stijgt. In New York bereikte het edelmetaal $1.476,40 per ons, hoogste ooit, indien er niet gecorrigeerd wordt voor inflatie. Met inflatie-correctie valt dit in het niet vergeleken met de prijs in 1980, die geschat wordt op $2.500 per ons. Sinds januari is het edelmetaal met meer dan 10% gestegen.

Zwakkere dollar
Deze opmars heeft goud onder andere te danken aan de zwakkere dollar en de vrees voor inflatie. De renteverschillen, die groter werden nadat de ECB de rentevoet met 25 basispunten deed stijgen, en hogere olieprijzen zorgden ervoor dat de dollar met 1% daalde. Sinds december 2009 was de valuta nooit zo laag geweest.

goud en zilverprijs

Inflatievrees
‘Wat betreft het bestrijden van inflatie is de FED bij lange na niet daar waar de ECB is’, zegt Frank Lesh, van FuturePath Trading LLC. Om groei te stimuleren hield de FED de rentevoet op 0 tot 0,25 procent, vanaf december 2008. Op 7 april liet de ECB de rentevoet stijgen tot 1,25%.

‘De beweging van goud wordt veroorzaakt door de zwakke dollar. Inflatie is het sleutelwoord, de drijfkracht achter de handel [in goud]’, aldus Frank Lesh. ‘We horen gewoonweg niets over een inflatiebestrijding van de FED. Ze moeten eerst terug naar een neutraal beleid voor ze de inflatie aan kunnen pakken’.

Zilver meer waard
De zilverfutures met mei-levering sloten af met $40,608, een stijging van $1,056, oftewel 2,7%. Na de sluiting van de reguliere handel werd een prijs van $40,945 gehaald – de hoogste sinds 1980. Ten opzichte van vorige week betrof het een stijging van 7,6%. ‘De prijs van de metalen weergeeft de chaos waarin het gebrek aan leiderschap van onze leiders in het Congres zal resulteren’, meent Adam Klopfenstein, senior marktstrateeg bij Lind-Waldock. Onlangs kwam het Congres er niet uit met het opstellen van een federaal budget.