Amerikaanse aandelen en Japanse futures daalden na een nieuwe aardbeving in Tokyo, Yen omhoog

Doordat de aandelen wereldwijd in waarde daalden heeft de Dow Jones Industrial Average zijn hoogste punt van 3 jaar niet kunnen halen. Aandelen futures in Tokyo daalden aanzienlijk en alleen de Yen leek te profiteren van deze nieuwe aardbeving binnen Japan. Olie liep op naar $110 per barrel en de grondstofprijzenindex steeg naar een hoogste punt sinds 2008.

Dow Jones
De Dow Jones maakte pas op de plaats met een klein verlies van 0,1% waar de Standard & Poors 500 0,2% moest inleveren. Het iShares MSCI Japan Index Fund boekte een verlies van bijna 1% nadat het al eerder 1,7% gedaald was. Dit alles al gevolg van een nieuwe aardbeving die Japan heeft getroffen. Een paar honderd kilometer boven Tokyo trof deze aardbeving Japan met 7.1 op de schaal van Richter. Samen met de aanhoudende zorgen over de Amerikaanse begroting zorgde dit voor een algehele daling van de aandelen in Amerika.

Zijlijn
”Het is niet raar dat de investeerders tijdelijk aan de zijlijn staan. Iedereen wil weten of deze aardbeving nog meer schade heeft aangericht en hoeveel het de economie gaat kosten” aldus James Dunigan, CIO bij de PNC Wealth management in Philadelphia, die een portefeuille van $108 miljard beheerd. Caterpillar Inc. (CAT), General Elecric Co. (GE) en McDonald’s Corp (MCD) verloren allen minimaal 0,9% waardoor de Dow Jones in de min werd trokken. De futures van de Nikkei 225 met een afloopdatum in juni stonden in Chicago meteen 0,8% lager genoteerd ten opzichte van Singapore waar het diezelfde dag nog op 9,595 sloot.

Overheidsuitgaven
Het Amerikaanse huis van afgevaardigden stemden in met een stop op de overheidsuitgaven. Ondanks dat president Obama te kennen gaf dat hij in deze kwestie een veto zou uitspreken zullen deze uitgaven, welke nodig zijn om nationale parken, musea en monumenten in stand te houden, hoogstwaarschijnlijk stop gezet worden.

Werkloosheidscijfers en de euro
De laatste week zijn de werkloosheidsaanvragen gedaald met 10.000 naar 382.000, een laagste punt sinds 26 februari afgelopen jaar. Uit een enquête van Bloomberg News kwam naar voren dat de economen juist hadden gedacht dat het licht zou stijgen naar 385.000.

De euro verloor daarnaast terrein ten opzichte van 14 van de 16 andere grote valuta’s als gevolg van de renteverhoging door de ECB van 1% naar 1,25%. Dit was in lijn met de verwachtingen van de analisten en als resultaat won de dollar 0,2% ten opzichte van de euro.

Het rente niveau van de ECB is voor het eerst sinds 2008 verhoogd net op het moment dat Portugal een aanvraag heeft ingediend voor een noodfonds van 74 miljard euro. De enorm hoge rentekosten op leningen zorgden er voor dat Portugal de 3e was die aankopte bij het noodfonds.

”Het is licht ironisch dat Portugal geforceerd is om op de dag van de renteverhogingen haar steunaanvraag in de dienen. “ meldt Jane Foley, een valuta strateeg bij Rabobank International in Londen.”Ondanks dat het duidelijk is dat 0,25 basispunten nauwelijks verschil zal maken in de leenkosten zal de vraag zijn hoe hoog de ECB de rentetarieven kan verhogen dit jaar. “

Europese aandelen
De Stoxx Europe 600 Index zag de vroege winst verdampen na het nieuws over de aardbeving en sloot 0,3% lager. Hochtief AG (HOT), de grootste aannemer van Duitsland, daalde aanzienlijk met 7,9% nadat het winstwaarschuwingen had gegeven voor z’n Australische tak. Bayerische Motoren Werke AG zetten de hele auto industrie in de min na slechte cijfers.

Banco Espirito Santa SA (BES) en Banco Comercial Portugues SA ( BCP ), de twee grootste publieke financierders, stegen echter beide 4% waarmee de grote verkoopgolf van aandelen beperkt werd. De opbrengsten op de 10-jarige staatsleningen stegen 6 basispunten naar 8.60%.