Macro-economisch nieuws beursweek 15

Inflatie en het reddingsplan voor Portugal zijn de thema’s voor de komende handelsweek. De index van consumentenprijzen wordt deze week bekendgemaakt voor Engeland, de Europese Unie, China en de Verenigde Staten. In voorbereiding op de komende beursweek, hieronder een overzicht van het macro-economische nieuws.

De week in het kort:

Maandag 11 april
De week start rustig met weinig invloedrijk macro-economisch nieuws. De industriële productie index voor Frankrijk en de werkeloosheid in de OESO landen in februari wordt openbaar gemaakt.

Dinsdag 12 april
De Engelse index van consumentenprijzen, de graadmeter van inflatie, wordt vandaag voor maart bekendgemaakt. De index zal naar verwachting 4,4% hoger staan dan dezelfde maand een jaar eerder. Februari kende tevens een geldontwaarding van 4,4%. Het inflatoire plafond van de Engelse centrale bank staat op 3,0%. Verder maakt de Canadese centrale bank vandaag een rentebesluit. Na het teleurstellende banenrapport zullen de monetaire beleidsmakers waarschijnlijk de rente ongewijzigd op 1,0% houden.

Woensdag 13 april
Vandaag worden de Amerikaanse verkopen in de detailhandel bekendmaakt. Dit is een belangrijke graadmeter voor de consumentenbestedingen in de grootste economie van de wereld. De verkopen in de detailhandel zullen waarschijnlijk in maart stijgen met 0,6% ten opzichte van een maand eerder. Februari kende een stijging van 1,0%.

Donderdag 14 april
De nieuwe werkeloosheidsaanvragen in Amerika worden vandaag bekendgemaakt, een graadmeter voor de situatie op de arbeidsmarkt. De wekelijkse nieuwe aanvragen van werkeloosheidsuitkeringen zouden kunnen dalen naar 379 duizend, 3 duizend minder dan de week ervoor. Voor een duurzaam herstel op de arbeidsmarkt in de VS, is volgens economen een daling naar 375 duizend nieuwe aanvragen per week nodig. Verder wordt vandaag de index van Chinese consumentenprijzen en het bruto nationaal product van China bekendgemaakt. De geldontwaarding stijgt in maart waarschijnlijk naar 5,2% ten opzichte van een jaar eerder. In februari werd nog een cijfer van 4,9% genoteerd. De jaarlijkse economische groei daalt waarschijnlijk iets naar 9,5%, van een vorige waarde van 9,8%.

Vrijdag 15 april
De geharmoniseerde index van consumentenprijzen in de eurozone, de hoofdgraadmeter voor inflatie, wordt vandaag bekendgemaakt. De inflatoire druk neemt waarschijnlijk verder toe met een geldontwaarding van 2,6% in april ten opzichte van een jaar eerder. In maart werd 2,4% inflatie genoteerd, tevens boven het plafond van de ECB van 2,0%. Tevens wordt vandaag de inflatie in de VS bekendgemaakt. De index van consumentenprijzen is in maart met 0,6% gestegen ten opzichte van een maand eerder. In februari steeg de index 0,5% in vergelijking met de vorige maand. Verder wordt de industriële productie in de VS bekendgemaakt.

De activiteit van fabrieken, mijnen en energieproducenten zal waarschijnlijk zijn toegenomen met 0,5% in maart ten opzichte van de vorige maand. De week wordt afgesloten met het consumentenvertrouwen in Amerika. Het onderzoek onder 500 huishoudens, uitgevoerd door de University of Michigan, zal volgens analisten waarschijnlijk melden dat het consumentenvertrouwen is gestegen naar een indexwaarde van 68,8, terwijl in de vorige maand een waarde van 67,5 werd berekend.