IJslandse regering ongeloofwaardig over Icesave

Na het ‘nee’ op de Icesave deal in IJsland heeft de IJslandse regering aangekondigd een procedure te beginnen bij de ‘waakhond’ van de European Free Trade Association (EFTA). De ‘waakhond’, de EFTA Surveillance Authority, heeft in mei 2010 al geoordeeld dat IJsland de door Nederland voorgeschoten DGS gelden moet betalen. Daarbij werd door de ESA ook gesteld dat IJsland GEEN ENKELE reden had om spaarders te discrimineren.

IJslandse spaarders kregen in oktober 2008 wel direct toegang tot hun spaartegoeden, de buitenlandse spaarders werden in het failliete Landsbanki (de moeder van Icesave) achtergelaten. De ESA oordeelde dat IJsland geen enkele beroep kan doen op een noodsituatie, iets dat IJsland wel steeds aanvoert als reden voor de discriminatie.

Naderend onheil
“Het eigen IJslandse parlement heeft in haar onderzoek vastgesteld dat al vanaf februari 2008 de eigen regering wist van het naderende onheil. Ver voordat Icesave in Nederland van start ging. Voormalig Minister President Geir Haarde moet voor een speciale rechtbank verschijnen voor dit ‘zwijgen’”, stelt Gerard van Vliet, woordvoerder van de Icesave spaarders en schrijver van het boek ‘Het Icesave Drama’.
Van Vliet geeft de IJslanders dan ook geen schijn van kans dat ze onder de betaling van de DGS gelden gaan uitkomen, maar dan moet wat hem betreft Nederland haar aanpak van ‘pappen en nathouden’ wel achter zich laten.

Klacht over discriminatie
icesavei>De Icesave spaarders worden zelf al ruim 2 jaar dwars gezeten door de IJslandse regering. Van Vliet: “Nadat men aanvankelijk met ons wilde onderhandelen werd ineens alle contact verbroken. Daarop hebben we een klacht wegens discriminatie ingediend bij de ESA. Die ligt er nu al sinds september 2009 en de behandeling wordt door IJsland stelselmatig gefrustreerd. De ESA heeft de uitspraak, waarin we gelijk krijgen, klaar liggen, maar wil die maar niet publiceren. Ik geef niks meer om de IJslandse rechtvaardigheid”.

Voor Icesaving, de vereniging van gedupeerde Icesavespaarders, reden om bij de 2e Kamer aan te dringen op hardere maatregelen tegen IJsland en te vragen bij de ESA aan te dringen snel een uitspraak te doen op hun klacht.