Icesave spaarders: de Jager laat zich nog steeds neppen door IJsland

De uitspraak van Minister van Financiën de Jager dat hij nog dit jaar 1 miljard Euro van ‘zijn’ 1.3 miljard euro vanuit IJsland kan bijschrijven zou, volgens de Icesave spaarders, een vervroegd kerstsprookje zijn. De spaarders vinden dat de Jager zich nog steeds laat ‘inpakken’ door de IJslanders.

Boedel Landsbankinn
icesave siteMinister de Jager van Financiën, die de IJslanders de Icesavedeal zag afwijzen afgelopen weekend, stelt dat hij verwacht nog dit jaar 1 miljard Euro bij te kunnen schrijven vanuit IJsland. Volgens de gedupeerde Icesavespaarders heeft de Jager wel een IJslandse klok horen luiden, maar weet hij niet waar de klepel hangt.
“Als je ziet wat de failliete Landsbanki bank momenteel in kas heeft krijgt hij met heel veel goede wil 400 miljoen bijgeschreven, 30% van het bedrag dat hij tegoed heeft. Maar dan moeten wel alle rechtszaken die in IJsland lopen zijn afgehandeld. Elk bedrag meer is afhankelijk van de verkoop van aandelen die de failliete bank heeft in bedrijven. Daar is op dit moment geen enkel zicht op”, stelt Icesaving, de vereniging van gedupeerde Icesave spaarders in een reactie op het positieve bericht van de Jager.

De Jager laat zich, volgens de spaarders, misleiden door fabeltjes uit de mond van President Grimsson van IJsland, die in eigen land nauwelijks serieus wordt genomen.
Grimsson beweerde in een interview met Bloomberg dat Nederland en Engeland voor eind volgend jaar alles betaald krijgen.

Te rooskleurig
“Dat zou betekenen dat er voor die tijd voor nog eens 5 miljard euro aan bezittingen moet zijn verkocht. Als dat zo is zal elke bank meneer Grimsson graag het geld voorschieten, maar ik vrees dat er geen bank te vinden is die dat wil doen”, meent Gerard van Vliet, woordvoerder van de spaarders en schrijver van het boek ‘Het Icesave Drama’. Van Vliet neemt het de Jager zeer kwalijk dat hij een ‘vervroegd kerstsprookje’ de wereld in brengt: “Als het echt zo is mag de Jager de gedupeerde spaarders al vast een garantie afgeven dat het gaat gebeuren. Die krijgen namelijk een even groot deel, 70%, van de koek als er verdeeld wordt. Dan wordt het pas echt een mooie kerst”.