Europa in 2 snelheden, inflatie in aantocht

De grote verschillen qua macro-economische factoren baren het accountsbedrijf Ernst & Young veel zorgen. Vooral de enorme werkloosheid van de Spaanse beroepsbevolking tot 25 jaar kan voor veel problemen zorgen zo bracht Ernst & Young naar voren tijdens de presentatie van de vooruitzichten van Europa. Sylvester Eijffinger (professor universiteit Tilburg) onderstreepte samen met Pieter Jongstra van Ernst & Young de enorme verschillen tussen de Noord- en Zuidelijke lidstaten.

Divergenties in Europa
Jongstra sprak van een Europa dat werkt met twee verschillende snelheden die verder divergeren. Dit in combinatie met een sowieso al tegenvallende groei kan voor de macro-economie voor veel problemen zorgen aldus Jongstra. Voor de Eurozone wordt een groei van het binnenlandse product van 1,5% verwacht voor dit jaar (voor Nederland 1,7%). Net als in de voorgaande jaren blijft de Europese export verantwoordelijk voor het herstel. De export wordt vooral gestimuleerd door vraag uit de opkomende markten en in de VS. Van stimulansen uit de Eurozone is amper sprake aldus Eijffinger en Jongstra.

Inflatie zal verder stijgen
”De enorme kapitaalsinjecties om de PIGS-landen te redden zorgen voor een forse overliquiditeit die op haar beurt op termijn weer inflatie zal gaan aanwakkeren. De effecten zijn nu nog niet zichtbaar maar de monetaire remweg is nu eenmaal vrij lang. Deze duurt normaliter tussen de 1 a 1,5 jaar” stelde Eijffinger. ”Natuurlijk lijkt het zo dat het bedrijfsleven weer boven Jan is maar het speelveld en de toekomst zien er verre van gunstig uit” voegde Jongstra er aan toe. Een oplopende inflatie die ook niet pro-actief bestreden wordt kan het herstel van de Europese economie hard schaden zo is de conclusie van Ernst & Young. Een optimale situatie is er ook niet want de Europese verschillen zijn veel te groot. Zo zijn de rentevoeten voor de Zuidelijke landen veel te hoog terwijl ze voor de Noordelijke landen juist te laag zijn aldus Eijffinger. Als voorbeeld haalde de professor de recente loonstijgingen van 3,2% bij het Duitse Volkswagen aan. De kans is groot dat er meer grote bedrijven het voorbeeld van de autofabrikant gaan volgen hetgeen hogere productiekosten en dus hogere kosten voor de consument tot gevolg zal hebben.

Werkloosheid baart veel zorgen
” Het is vooral de hoge werkloosheid in de PIGS-landen en dan in het bijzonder die in Spanje die zeer verontrustend is” aldus Jongstra. Ernst & Young gaat voor 2015 zelfs uit van een totaal aantal van 14 miljoen werklozen in de Eurozone, dit komt neer op zo’n 10%. Al deze lasten moeten weer door het lagere aantal werkenden gedragen worden en dit kan voor veel (sociale) problemen gaan zorgen zo stelt Jongstra.

De kracht van Spanje
”Vergeleken met de overige PIGS-landen is Spanje veruit het grootste en dus het belangrijkste” aldus Eijffinger. Hij stelt dat de enorme werkloosheid een groot gevaar is maar de regering Zapatero voert wel degelijk een goed beleid om tekorten terug te dringen. Daarnaast is de Spaanse staatsschuld ook relatief laag dus dat is nog wel te overzien aldus Eijffinger. ” De Spaanse lokale banken hebben echter wel forse participaties in Portugees schuldpapier. Het is voor Spanje dus zaak om uit de crisis te groeien door organische groei te bevorderen” zo voegde de professor er aan toe.