Grootste grondstoffenhandelaar naar de beurs

Glencore International, de grootste grondstoffenhandelaar ter wereld, wil met een beursgang in Londen en Hongkong 12,1 miljard dollar (8,3 miljard euro) ophalen. Die opbrengst zal met name worden gebruikt voor overnames. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De onderneming uit het Zwitserse Baar brengt 15 tot 20 procent van haar aandelenkapitaal naar de beurs. Glencore verwacht dat de aandelen vanaf 19 mei verhandeld kunnen worden. Het bedrijf heeft ruim 57.000 man in dienst en haalde vorig jaar een nettowinst van 3,8 miljard dollar op een omzet van 145 miljard dollar.

Glencore speelt met de beursgang in op de forse stijging van diverse grondstofprijzen. De top van het bedrijf wordt in een klap miljonair, maar Glencore eist dat de managers hun aandelen in het bedrijf tenminste vijf jaar vasthouden.

Mineraalmarkten
De onderneming is 's werelds grootste handelaar in de meeste metaal- en mineraalmarkten en behoort tot de grootste spelers in de markten voor olie, kolen, suiker en graan. In de komende drie jaar wil het bedrijf 5 miljard dollar investeren in onder meer zink- en koperproducenten, een ingenieursbedrijf en boorplatformen.

Glencore steekt daarnaast 2,2 miljard dollar in de Kazachstaanse zinkproducent Kazzinc, waarmee het belang in dat bedrijf wordt opgevoerd van 50,7 procent naar 93 procent. Glencore heeft ook een belang van 34,5 procent in de mijnbouwgigant Xstrata.

ANP