Icesave spaarders: MP van IJsland vertelt sprookjes!

De ingezonden brief van de IJslandse Minister President, vanmorgen in de Volkskrant, bevat volstrekte onzin en laat zien dat de IJslanders niet bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat stellen de gedupeerde Icesave spaarders in een reactie op de brief.

Minister President Johanna Sigurdardottir van IJsland heeft in een ingezonden brief in de Volkskrant aangegeven dat alle overheden en spaarders minimaal 90% zullen terugkrijgen van hun geld. IJsland zou nog deze zomer met terugbetalen beginnen, zo stelt zij.

Proces Geir Haarde
icesaveDe gedupeerde Icesavespaarders in Nederland hebben met opperste verbazing kennis genomen van de inhoud van de brief. “Het is precies dezelfde inhoud die ook haar voorganger Geir Haarde vertelde direct na het faillissement van Landsbanki in oktober 2008. Die moet nu voor een speciale rechtbank verschijnen om zich te verantwoorden voor zijn rol in het IJslandse debacle. Deze Minister President leent zich er ook al voor om halve waarheden te verkondigen, want ze ziet de donkere bui voor IJsland al hangen”, stelt Gerard van Vliet, woordvoerder van de spaarders. Er zit, zo stelt hij, 2 miljard, in verschillende valuta (waaronder 750 mln euro), in kas bij de failliete bank. Verder beheert de curator van de bank een aantal aandelen van bedrijven waar Landsbanki een belang in had, waaronder de nieuwe bank (New Landsbanki) die de IJslanders direct na het faillissement hebben opgezet, zodat alle IJslanders gelijk hun geld weer hadden. Volgens van Vliet zijn er globaal een 7 miljard Euro aan claims, voornamelijk uit Engeland en Nederland: “Dan weet je dus ook dat er nog 5 miljard moet worden opgehaald door aandelen te verkopen van die bedrijven. Er zijn nog geen concrete stappen gezet om dat te doen en in het huidige economische klimaat mag je blij zijn als iemand daar een mooi bedrag voor gaat betalen als ze op de markt komen”.

Meer dan 700 miljoen euro van de spaarders
De claims van de Nederlandse spaarders en de overheden zijn totaal meer dan 700 miljoen Euro , naast de 1.3 miljard Euro van de Jager. De Jager zal die in Euro ’s ontvangen, maar de 700 miljoen is omgezet in IJslandse Kronen. “Er is op dit moment geen hond die zit te wachten op IJslandse kronen, er is geen internationale handel in. De Europese Centrale Bank heeft de Krona al voor de komst van Icesave naar Nederland in de ban gedaan. De IJslandse Centrale Bank houdt de koers van de Krona kunstmatig in leven. Op de vrije markt krijg je er nog niet de helft voor, als men ze al wil hebben. Ik wens Noord-Holland veel succes met het aandeel in een lavaveld, misschien dat ze er dat nog voor kunnen krijgen”, stelt de schrijver van het boek ‘Het Icesave Drama’, waarin alle achtergronden van het Icesave debacle worden geschetst.

PR machine
Hij geeft aan dat de IJslandse PR machine op volle toeren draait, omdat de IJslanders in paniek zijn: “Wij hebben als spaarders een zaak wegens discriminatie tegen hen lopen die ze stelselmatig frustreren, zodat er maar geen uitspraak komt. Het afwijzen van de Icesave-deal betekent dat er een rechtszaak met Engeland en Nederland komt waar men dit keer niet omheen kan. Ze worden zonder twijfel in het ongelijk gesteld en moeten dan iedereen in Euro ’s en Ponden terugbetalen, maar bovendien strafrente gaan betalen volgens hun eigen richtlijnen voor de periode dat het geld er heeft ‘gelegen’. Die rente was minimaal 11.5 % en is gemiddeld 15%. Dat is wel even anders dan de 3% die men met Nederland had afgesproken."

De spaarders zullen zich niet door de IJslanders laten misleiden en tot het gaatje gaan: “We zijn aan alle kanten door ze genept, terwijl we steeds begrip hebben getoond voor hun situatie. Het List en Bedrog van Icesave wordt nog steeds gehanteerd. Onacceptabel!”.