Fidelity voorziet hogere inflatie in Azië

De analisten van het researchteam van Fidelity International stellen dat de risico’s op een stijgende inflatie significant aanwezig zijn. Catherine Yeung (Investment Director Azië Pacific ex Japan) stelt dat het merendeel van de inflatie veroorzaakt wordt door voedselprijzen. En van juist deze categorie wordt een forse prijsstijging verwacht. Voor de Aziatische landen wordt de prijs van voedsel voor 30% gewogen terwijl dat in de VS slechts 15% is. Cheung stelt verder dat de invloed van het weer ook enorm kan zijn. Cheung verwijst daarvoor naar het Moesson-seizoen die een flinke impact kan hebben op de inflatie.

Inflatiedruk omhoog
Catherine Yeung Fidelity International”Algemeen gesproken ben ik op dit moment minder bezorgd over de inflatie dan de marktconsensus. Maar het is waarschijnlijk dat de inflatiedruk in het eerste halfjaar zal oplopen en de voedselprijsinflatie blijft een bron van zorg. Wereldwijd zijn de voedselprijzen flink gestegen, maar de ergste druk lijkt alweer af te nemen. De groenteprijzen dalen bijvoorbeeld alweer” aldus Yeung. Daar voegt ze aan toe dat de prijs van rijst momenteel niet zo hard is gestegen als in 2008.

Inflatie India torenhoog
De meeste Aziatische landen hebben ondanks de dreiging de inflatie redelijk onder controle. India echter niet en ligt het boven de 5%. De Reserve Bank of China streeft naar een maximale inflatie van 5%. India is bovendien erg gevoelig voor een stijging van de olieprijs als gevolg van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.