Durfkapitaal stapt opnieuw in grotere projecten

Ook het durfkapitaal keert opnieuw terug naar zijn vroegere niveaus. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent PricewaterhouseCoopers en de Amerikaanse National Venture Capital Association. Daarbij wordt opgemerkt dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 5,9 miljard dollar werd geïnvesteerd in Amerikaanse durfkapitaalprojecten. Dat is een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat budget werd echter verdeeld over 736 dossiers, wat een daling met 6,5 procent betekent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar.

"De cijfers tonen aan dat durfkapitaal weer in grotere projecten investeert," merkt het webmagazine Gigaom.com aan. "Het aantal projecten ligt het laagste in zes kwartalen, maar het financieringsniveau ligt gevoelig hoger."Het voorbije kwartaal werden veertien dossiers van meer dan 50 miljoen dollar geteld, terwijl vier bedrijven meer dan 100 miljoen dollar durfkapitaal verzamelden. Dat zijn volgens Gigaom de hoogste cijfers in ruim tien jaar tijd.

Er wordt aan toegevoegd dat er vooral software, biotechnologie, energie en media durfkapitaal aantrekken. In het rapport wordt opgemerkt dat er vooral gefocust werd op bijkomende investeringen in bestaande bedrijven. Die investeringen kenden een stijging met 52 procent. Daarbij kon volgens het rapport vooral de cleantech-sector profiteren. Die sector haalde het voorbije jaar een bedrag van bijna 1 miljard dollar op, waarmee bijna een nieuw record werd gevestigd. Cleantech tekende voor zes van de tien belangrijkste deals.

De grootst investering ging naar BrightSource Energy, producent van zonneparken, dat het voorbije kwartaal een bedrag van 201 miljoen dollar ophaalde.