S&P luidt alarmbel voor Amerikaanse schuldenberg

De financiële markten gaan er van uit dat Amerikaanse obligaties risiscovrij zijn. Toen het ratingbureau Standard & Poor's ( S&P ) gisteren de vooruitzichten voor de Amerikaanse staatsschuld naar 'negatief' verlaagde ging er dus begrijpelijk een kleine schok door die markten. Een negatief vooruitzicht betekent dat er een kans op drie bestaat dat de AAA-status binnen de 24 maanden wordt verlaagd. Het gaat om een historische beslissing, want sinds S&P in 1941 de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten bepaalt, heeft dat land altijd een triple-A rating gekregen. Ook toen het outlooksysteem (vooruitzichten) werd geïntroduceerd in 1991 scoorden de VS nooit negatief (uitgezonderd één keer bij Moody's in 1986).

De kans dat S&P effectief een downgrade doorvoert zijn niet denkbeeldig, schrijft de Financial Times. De statistieken leren ons dat downgrades of verlagingen een derde van de kredieten treffen in de zes tot 24 maanden nadat hun vooruitzichten werden verlaagd.

Symbolisch
Toch blijft de beslissing van S&P eerder symbolisch: de kans dat een land dat de AA-status heeft failliet gaat is 1.15%, terwijl de kans dat een land dat de AAA-status failliet gaat 1,09% is. Een verwaarloosbaar verschil. Volgens analisten is de beslissing van S&P dan ook eerder politiek en een gevolg van de patstelling tussen de Democraten en de Republikeinen over de begroting.

Politici handelen enkel wanneer er een crisis is, niet wanneer ze zich aankondigt. Met haar beslissing spoort S&P Washington aan om in actie te komen, vooraleer een nieuwe financiële crisis de wereld treft.

Express.be