Aandeelhouder Berkshire Hathaway daagt Warren Buffett voor rechter

Mason Kirby, een aandeelhouder van het investeringsfonds Berkshire Hathaway , heeft belegger Warren Buffett voor de rechter gedaagd. Volgens Kirby hebben Buffett en diens fonds Berkshire Hathaway onvoldoende gereageerd op uitlekken van de praktijken van kaderlid David Sokol rond de overname van het chemisch bedrijf Lubrizol. Het chemisch bedrijf was door Sokol aanbevolen aan Buffett, maar nadien bleek dat hij kort daarvoor zelf een belangrijk pakket aandelen Lubrizol had aangekocht.

Inbreuk
"De praktijken van Sokol en de houding van Buffett, die zich duidelijk onvoldoende had geïnformeerd over de transactie, vormen een inbreuk tegen het beleid van Bershire Hathaway en druisen in tegen de verplichte loyaliteit en zorgvuldigheid van de betrokkenen tegenover het investeringsfonds en zijn aandeelhouders," merkt Kirby op in de aanklacht. De transacties leidden tot het onverwachte vertrek van David Sokol, die lange tijd als één van de belangrijkste kandidaat-opvolgers voor Hathaway werd bestempeld.

Onenigheid
Buffett en Sokol hebben altijd volgehouden dat de gecontesteerde transactie niet illegaal waren, maar Kirby voert aan dat de praktijken indruisen tegen de beleidsprincipes van het investeringsfonds en de reputatie van Berkshire Hathaway hebben beschadigd. Sokol had in januari een pakket Lubrizol-aandelen gekocht voor een bedrag van ongeveer 10 miljoen dollar. Eén week later had hij het chemisch bedrijf als een interessant overnamedoelwit voorgesteld aan Warren Buffett . Die besliste een bod van 9 miljard dollar te doen op Lubrizol. Daardoor werd het pakket van Sokol 13 miljoen dollar waard.

In de eerste helft van juni moeten de aandeelhouders van Lubrizol zich uitspreken over het overnamebod. Verwacht wordt dat de overname tijdens het derde kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond.

Express.be