EU-begroting volgend jaar 5 procent omhoog

De begroting van de Europese Unie moet volgend jaar met 4,9 procent groeien tot 132,7 miljard euro. Eurocommissaris Janusz Lewandowski (Begroting) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Lewandowksi noemt het niet uitzonderlijk dat de begroting enigszins stijgt. Ook bij de nationale begrotingen is er in de meeste gevallen sprake van een toename, ondanks allerlei bezuinigingsmaatregelen. Hij wijst erop dat de unie de komende tijd veel rekeningen moet betalen van verplichtingen die eerder zijn aangegaan. ''We blijven 9 miljard euro onder de limiet die eerder is overeengekomen'', benadrukte de commissaris.

Een aantal lidstaten, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk, wil dat de Europese uitgaven volgend jaar pas op de plaats maken. Ook voor dit jaar hadden zij een nulgroei gewild, maar uiteindelijk kwam een toename van 2,9 procent als compromis uit de bus.

Buiten proporties
Minister Jan Kees de Jager (CDA) noemt de voorstellen van Lewandowski buiten proporties: ''Ik kan niet aan Nederlandse burgers uitleggen dat de Europese begroting blijft doorgroeien terwijl we in de landen zelf allemaal een stapje terug doen.''

Hij begrijpt dat ook in Brussel op sommige gebieden de uitgaven blijven groeien. Maar dan moet er daar op andere terreinen wel worden bezuinigd, vindt De Jager. Hij kondigde aan zich in te zetten voor een verlaging van de begroting ten opzichte van het commissievoorstel.

Klap in het gezicht
De PVV noemt de verhoging met ruim 6 miljard euro een klap in het gezicht van de Nederlandse belastingbetaler. PVV-leider Geert Wilders roept premier Mark Rutte met klem op dit voorstel niet te aanvaarden. Daarnaast moet de Nederlandse bijdrage aan de unie fors omlaag, aldus Wilders.

Rutte moet zich volgens hem in Europa gaan gedragen als de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher. Die sloeg met de vuist op tafel en zei: ''No more. And I want my money back!'' (Niet meer. En ik wil mijn geld terug). De Britten slaagden er toen in een forse korting op hun bijdrage te bedingen.

Ontevreden
CDA-Europarlementariër Esther de Lange is eveneens ontevreden over de voorgestelde stijging: ''Als lidstaten de broekriem moeten aanhalen, dan moet Europa dat ook.'' Ze snapt echter dat de Europese Commissie in de begroting rekening moet houden met reeds lopende Europese projecten.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder wijst erop dat de EU verplicht is om die projecten te betalen. ''De grote vraag is in hoeverre de schattingen van de commissie realistisch zijn'', aldus Mulder. Immers, voor het jaar 2010 schatte Brussel de uitgaven 4 tot 5 miljard euro te hoog.

ANP