'VS kunnen begrotingstekort corrigeren'

De Verenigde Staten zijn in staat om hun begrotingstekort terug te brengen. Dat zei donderdag Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij liet in een radio-interview weten er ''vertrouwen'' in te hebben gekregen dat de VS de situatie kunnen ''corrigeren''.

Daarnaast zei de ECB-voorzitter ook te geloven dat Washington moeite doet om de waarde van de dollar ten opzichte van de euro op te krikken. ''Dat is in het belang van de hele internationale gemeenschap'', aldus Trichet.

S&P
De situatie rond de Amerikaanse overheidsfinanciën staat sinds deze week extra in de belangstelling, nadat kredietbeoordelaar S&P zich negatief had uitgelaten over de Amerikaanse staatsschuld. S&P meldde maandag dat er een gerede kans is dat de AAA-beoordeling voor de Amerikaanse staatsobligaties binnen twee jaar wordt verlaagd.

Een van de economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meldde woensdag nog dat Washington geen geloofwaardig plan heeft om op middellange termijn het begrotingstekort te verkleinen.

Tekort
Het Amerikaanse begrotingstekort loopt dit jaar op tot 1,6 biljoen dollar (1,1 biljoen euro). Dat is ruim 10 procent van de economie. Binnen de eurozone geldt een begrotingstekort van maximaal 3 procent als norm. De staatsschuld bedraagt nu 14,3 biljoen dollar (bijna 10.000 miljard euro). In 2012 komt de schuld volgens verwachting van het IMF boven het Amerikaanse bruto binnenlands product uit.

ANP