'Inflatie in China blijft hoog'

De inflatie in China blijft dit jaar waarschijnlijk hoger dan het door de regering nagestreefde niveau van 4 procent. Dat heeft een hooggeplaatste regeringsvertegenwoordiger voorspeld, zo meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.

De ambtenaar voorspelde op een congres in de Chinese stad Hangzhou dat de inflatie in de eerste helft van dit jaar uitkomt op 5 procent. Daarna neemt de druk op het prijspeil waarschijnlijk wat af, omdat de stijging van de voedselprijzen afzwakt. Het wordt echter moeilijk het doel van 4 procent te halen, zei de ambtenaar volgens Xinhua.

De Chinese centrale bank heeft dit jaar al diverse maatregelen genomen om de geldontwaarding in de hand te houden. In maart bedroeg de inflatie in China 5,4 procent.

Groenteprijzen
De gunstige prijsontwikkeling van verse groente kan de komende maanden helpen een verdere stijging van de inflatie te voorkomen. Door vroege oogsten zijn de groenteprijzen in de afgelopen drie weken al met zo\'n 16 procent gedaald, aldus het Chinese ministerie van Handel.

Voedselprijzen bepalen in China bijna een derde van de totale stijging van de prijzen van consumptiegoederen.

ANP