Beleggingsbeleid pensioenfondsen moet beter

Pensioenfondsen hebben vaak niet de deskundigheid in huis om complexe beleggingen goed te beoordelen. Dat kan ertoe leiden dat zij de financiële risico's onderschatten en onvoorziene verliezen lijden.

Dat concludeert De Nederlandsche Bank ( DNB ) op basis van een onderzoek dat zij vorig jaar instelde naar het beleggingsbeleid van diverse fondsen. Ook in 2009 lichtte DNB het beleid van pensioenfondsen door. Sindsdien is er wel het een en ander verbeterd.

Maar ''sectorbreed is de kwaliteit van het beleggingsbeleid en het risicobeheer nog niet op het gewenste niveau'', aldus DNB . Ook dit jaar gaat DNB verder met onderzoeken op het gebied van beleggingen.

Fondsen
Fondsen die beleggen in complexe producten, moeten hogere eisen stellen aan hun risicobeheer. Als voorbeeld van een goede aanpak die DNB is tegengekomen noemt de bank het motto: ''Niet snappen is niet doen''.

Het bestuur van een pensioenfonds laat zich uitgebreid informeren over nieuwe vormen van beleggingen, maar besluit er niet aan te beginnen als het zich niet helemaal zeker voelt.

ANP