Negen op tien Chinese bedrijven hebben buitenlandse investeringsplannen

Het overgrote gedeelte van de Chinese bedrijven met internationale activiteiten, wil zijn buitenlandse investeringen opdrijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van de China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT) en de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD). Ongeveer 88 procent van de ondervraagde bedrijven zegt zijn buitenlandse investeringen de volgende twee tot vijf jaar te zullen opdrijven. Dat is een gevoelige stijging tegenover vorig jaar, toen 61 procent van plan was zijn buitenlands bestedingsbudget te verhogen.

Investeringen in Afrika stijgen
De belangrijkste bestemming voor die buitenlandse projecten blijft tot nu Azië (46 procent), gevolgd door Noord-Amerika (27 procent) en Europa (23 procent). Afrika maakt echter een belangrijke opgang, want inmiddels zegt al 22 procent van de bedrijven op het Afrikaanse continent geïnvesteerd te hebben. Oceanië (7 procent) en Latijns-Amerika (3 procent) blijven ver achterop. Verdeeld over de sectoren gaan de meeste investeringen naar de industrie (33 procent), gevolgd door landbouw en visserij (17 procent), handel (17 procent), mijnbouw (13 procent) en energie (5 procent).

Vooral kleinere investeringen
"De buitenlandse investeringen blijven echter relatief beperkt, want ongeveer twee derden van de ondervraagden bedrijven heeft het voorbije jaar minder dan 5 miljoen dollar geïnvesteerd," aldus China Daily. "Slechts 8 procent kwam aan investeringen voor meer dan 100 miljoen dollar." In de toekomst verwacht ongeveer 30 procent meer dan 5 miljoen dollar te zullen besteden. In het rapport wordt opgemerkt dat die investeringen ook niet meer beperkt zullen blijven tot het bouwen van fabrieken en het upgraden van bestaande infrastructuur, maar zal ook worden gewerkt aan fusies en overnames.

Buitenlandse investeringen naar recordhoogte
Buitenlandse fusies en overnames door Chinese bedrijven kwamen vorig jaar aan een totaal van 23,8 miljard dollar. Dat vertegenwoordigt 40 procent van de totale buitenlandse investeringen. De analisten verwachten in de toekomst ook meer investeringen in hightech en energietechnologie. Volgens cijfers van het Chinese ministerie van handel investeerden Chinese bedrijven vorig jaar in 3.125 buitenlandse bedrijven in 129 landen en regio's. De totale directe buitenlandse investeringen stegen volgens het ministerie met 36 procent tot 59 miljard dollar.

Na de Verenigde Staten is China de grootste overnemer van buitenlandse bedrijven geworden.

Express.be