Japan herstelt zich 'verbazingwekkend snel'

Japanse firma's en ook de toeristische sector herstellen zich ''verrassend snel'' van de aardbeving die in maart het land teisterde. De Japanse minister van buitenlandse zaken, Takeaki Matsumoto, benadrukt zaterdag in een artikel in de International Herald Tribune dat zijn land toegankelijk is voor zakenlieden en toeristen.

''Japan is en blijft open voor zaken en toerisme.'' De minister attendeert erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangegeven dat overmatige beperkende maatregelen niet nodig zijn.

Na de ramp met de kerncentrale van Fukushima, waarbij radioactiviteit is vrijgekomen, hebben meerdere landen zich afgevraagd of zij reizen naar Japan moesten ontraden of Japans voedsel in de ban moesten doen.

Radioactief
Dit laatste is in enkele gevallen ook gebeurd. Matsumoto benadrukt dat de radioactieve straling in Tokio nooit gevaarlijke niveaus heeft bereikt.

Volgens de minister zijn de bedrijven in het noord-oosten van Japan, waar de aardbeving en de tsunami de grootste schade aanrichtten, hard op weg om snel te herstellen.

ANP