Aandeelhouders kritisch over kabinetsbesluit

Het kabinet heeft vrijdag besloten om een hogere drempel op te werpen voor aandeelhouders die proberen via de Ondernemingskamer bedrijven tot de orde te roepen.

Aandeelhouders moeten in de toekomst een groter belang in de onderneming hebben om toegang te krijgen tot het enquêterecht. Dat is een belangrijk middel om geschillen op te lossen. De Ondernemingskamer kan dan ingrijpen door tijdelijke bestuurders te benoemen of besluiten te schorsen.

De Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) zegt in een reactie geen noodzaak te zien voor deze aanpassing. Onderzoek op verzoek van het ministerie van Justitie heeft geen misbruik van het instrument aangetoond.

Faillissement
Bovendien ziet de VEB een probleem met de aanpassing van de drempels in het geval van faillissement. Dan voldoet het criterium van de waarde van de onderneming, dat het kabinet hanteert in het wetsvoorstel, niet meer, omdat de waarde van de onderneming dan naar nul toe gaat.

''We hebben bij Landis, Van der Moolen en KPNQwest gezien hoe belangrijk de enquête dan is. Dat is niet onder ogen gezien bij de formulering van het SER -advies over het wetsvoorstel'', aldus de VEB .

ANP