'Seinen op groen voor goede beursmaand'

De beurs in Amsterdam kan de meimaand opgewekt beginnen. Het kwartaalcijferseizoen verloopt tot dusver goed en daar kan komende week verder vervolg aan worden gegeven. De Europese beurzen sloten de handel vrijdag met lichte winsten af. Daarmee gingen de markten twee weken op rij omhoog. Er zijn volgens analisten weinig tekenen dat de opmars tot stilstand gaat komen, waarmee de aloude beurswijsheid ' Sell in May and go away' dit jaar niet op hoeft te gaan.

Van de vijfhonderd bedrijven in de S&P 500-index hebben er nu 324 cijfers over het eerste kwartaal gepubliceerd. Uit data van Thomson Reuters blijkt dat 73 procent van de resultaten beter waren dan verwacht. In een normaal kwartaal is dit 62 procent.

''Er zijn genoeg redenen om positief te zijn over aandelen'', aldus marktstrateeg Vincent Juvyns van ING Investment Management in Brussel. ''We zien het in het cijferseizoen. Er zijn veel redenen om zorgen te hebben over de macro-economische context, maar tegelijkertijd op het microniveau doen bedrijven het goed.''

TNT
Maandag komt in Amsterdam post- en pakketbedrijf TNT met cijfers over de afgelopen maanden. Analisten verwachten weinig verrassingen omdat TNT begin april al waarschuwde voor een flinke daling van het resultaat bij TNT Express . Bank en verzekeraar ING komt donderdag met cijfers over het eerste kwartaal. Verder maken deze week onder meer TenCate, SBM Offshore en Corio resultaten bekend.

Rentebesluit
De Europese Centrale Bank (ECB) neemt donderdag in Finland een rentebesluit. Begin april verhoogde de ECB de rente met een kwart procentpunt tot 1,25 procent om de oplopende inflatie te bestrijden. Dat was de eerste renteverhoging sinds medio 2008.

De meeste economen verwachten dat in mei de rente onveranderd blijft, maar in juni weer wordt verhoogd.

Banenrapport
Uit de Verenigde Staten komen belangrijke macrocijfers met als hoogtepunt het banenrapport op vrijdag. Dit rapport zal grondig worden gelezen voor aanwijzingen over de groei van de arbeidsmarkt in de VS. Vorige week werd nog bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal is gegroeid met 1,8 procent, vergeleken met 3,1 procent in het voorgaande kwartaal.

Ook komen er belangrijke gegevens over de groei van de industrie en de dienstensector in de VS. Uit Duitsland en de eurozone komen ook cijfers over de industrie en de dienstverlenende sector.

ANP