Grieken willen meer tijd voor afbetalen steun

Een soepele opstelling van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan helpen een herstructurering van de Griekse schuldenlast te voorkomen. Dat zei de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou in een maandag gepubliceerd interview met de Franse krant Libération.

Als de EU en het IMF Griekenland meer tijd geven en minder rente laten betalen op de noodkredieten die ze aan het land verstrekten, is een hervorming van de totale schuldenlast niet nodig, stelde de minister. ''Op die manier kunnen we onze andere verplichtingen blijven voldoen.''

Noodleningen
Griekenland kreeg vorig jaar noodleningen toegezegd van in totaal 110 miljard euro door de eurolanden en het IMF.

De eurolanden hebben de looptijd van hun kredieten eerder al opgerekt tot ruim zeven jaar. Daarnaast werd de rente die de Grieken moeten betalen met een procentpunt verlaagd. De looptijd van de IMF-kredieten wordt naar verwachting binnenkort ook verlengd.

Economen betwijfelen echter of soepele voorwaarden voor de noodsteun voldoende zijn om een hervorming van de Griekse schuldenlast te voorkomen.

Staatsschuld
De staatsschuld van Griekenland was vorig jaar met 340 miljard euro al bijna anderhalf keer zo groot als de Griekse economie. De economie van het land krimpt dit jaar zeer waarschijnlijk verder, terwijl de schuldenlast doorgroeit.

De vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB) Vitor Constancio en eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) benadrukten maandag op een conferentie in Brussel dat er geen sprake is van een herstructurering van de Griekse schulden.

Dat zou een verwoestend effect kunnen hebben op de financiële stabiliteit van de eurozone, waarschuwde Rehn. ''Ik herhaal dat het geen deel uitmaakt van onze strategie en er ook geen deel van uit zal maken.''

ANP