Olieprijs 10 procent omlaag

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie is donderdag met 10 procent gedaald. De prijs komt daarmee op 98 dollar. Medio maart noteerde de olieprijs voor het laatst onder de 100 dollar. De daling is een van de grootste dalingen ooit op één dag. Brent-olie uit de Noordzee werd ook bijna 10 procent goedkoper en komt daarmee onder de 110 dollar.

Vorige maand klom de prijs van Brent-olie nog tot meer dan 127 dollar, het hoogste niveau in 32 maanden. Brent-olie is nooit eerder zoveel in prijs gedaald binnen een dag, voor de ruwe Amerikaanse gaat het om de op een na grootste daling op een dag ooit.

Dalende vraag
De fikse daling is ingegeven door een dalende vraag, maar ook een duurdere dollar speelt een belangrijke rol. Uitlatingen van president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) trokken investeerders naar de dollar.

Uit zijn woorden kon worden opgemaakt dat er op korte termijn een renteverhoging in het verschiet ligt.

Duitse industrie
De vraag daalt doordat de industriële productiviteit wat lijkt af te nemen. Donderdagochtend bleek uit nieuwe cijfers dat de Duitse industrie in maart 4 procent minder orders kreeg dan een maand eerder, terwijl was gerekend op een stijging.

Sinds de onrust in de Arabische wereld liep de olieprijs juist stevig op. In het kielzog daarvan steeg de benzineprijs onder andere in Nederland tot recordhoogte. De vraag is of de benzineprijs nu ook weer sterk zal dalen.

ANP