ECB laat rente stabiel op 1,25 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief stabiel gelaten op 1,25 procent. Dit maakte de ECB donderdag bekend na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

Vorige maand verhoogde de ECB voor het eerst in ongeveer twee jaar tijd de rente met een kwart procentpunt. De centrale bank zette de stap nadat de inflatie in de eurozone was opgelopen tot ruim boven de 2 procent. De bank hanteert een doelstelling voor de inflatie van net onder de 2 procent.

De inflatie in de eurozone blijft de komende maanden echter zeer waarschijnlijk duidelijk hoger dan 2 procent, aldus ECB-president Jean-Claude Trichet in een toelichting. De ECB blijft "zeer scherp letten" op de ontwikkeling van de inflatie, stelde Trichet.

Hij vermeed echter de omschrijving "sterke waakzaamheid", die in het verleden vaak werd gebruikt om aan te kondigen dat de rente op korte termijn zou worden verhoogd.

Stabiel
De ECB heeft als belangrijkste taak om te zorgen voor een stabiel prijsniveau in de eurolanden. Daarvoor streeft het naar een inflatie van om en nabij 2 procent.

In april kwam de geldontwaarding in de eurolanden uit op 2,8 procent. Om de stijgende inflatie te bestrijden, besloot de ECB vorige maand voor het eerst sinds juli 2008 om de rente te verhogen.

ANP