Impact onrust Midden-Oosten op handel gering

De politieke onrust in het Midden-Oosten heeft nauwelijks effect op de toevoer van olie naar Nederland, of op de Nederlandse handel. Ons land heeft vooral sterke handelsrelaties met stabiele landen in deze regio, zo meldde De Nederlandsche Bank ( DNB ) maandag. Daarom wordt de Nederlandse betalingsbalans nauwelijks beïnvloed door de politieke onrust.

In tegenstelling tot de jaren zeventig, toen Nederland bijna volledig afhankelijk was van Arabische olie, komt olie vandaag de dag uit een breed scala aan landen, zoals Rusland, Noorwegen, Saoedi-Arabië en Nigeria.

''Die geografische spreiding van olieleveranciers maakt Nederland minder kwetsbaar voor haperingen in de olietoevoer van een bepaald land'', aldus DNB .

Olieprijs
De stijging van de olieprijs raakt de Nederlandse economie wel, waarschuwt DNB . Sinds medio 2010 is deze met 40 procent gestegen, mede door de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de aardbeving in Japan.

Een stijgende olieprijs wakkert de inflatie aan. Producenten krijgen te maken met hogere productiekosten en proberen deze door te rekenen in de prijzen, die op hun beurt weer kunnen leiden tot hogere looneisen.

Daarnaast komt een hogere olieprijs de economische groei in landen die afhankelijk zijn van olie-importen niet ten goede.

ANP