Trein verbindt Antwerpen met China

Er komt een treinverbinding tussen de haven van Antwerpen en de Chinese stad Chongqing. De trein legt zo’n 10.000 kilometer af en zou de helft sneller zijn dan vervoer per boot. Hierover berichten Belgische media maandag. Antwerpen wil inspelen op de ontwikkeling van de Chinese binnenlanden. Chongqing is een van die binnenlandse steden die zich razendsnel ontwikkelt. De stad omvat 32 miljoen inwoners.

Volgens Marc van Peel, voorzitter van Antwerpse Havenbedrijf, is de verbinding bij uitstek geschikt om tijdwinst te behalen voor vervoerders. Het duurt 22 dagen om per trein in Chongqing te komen. Met de boot duurt het zes weken. De kosten zijn wel hoger.

Van Peel denkt dat de treinverbinding niet gaat concurreren met de scheepvaart. Volgens hem gaat het juist de handel stimuleren.

Zakenreis
Het project is de uitkomst van een zakenreis naar China van verschillende Belgische instanties waaronder het havenbedrijf van Antwerpen. De spoorverbinding zal worden uitgebaat door het Zwitserse spoorwegbedrijf Hupac.

De verbinding moet deze maand nog in gebruik worden genomen. Het project zal gebruik maken van bestaand spoor en zal ook Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland en Mongolië aandoen. Er komen alleen goederentransporten naar China.

ANP