Griekse crisis kan uitzaaien naar kernlanden

De schuldencrisis in Griekenland kan uitzaaien naar de kernlanden van de eurozone en de opkomende economieën in Oost-Europa. Daarvoor waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag.

''Uitzaaiing naar het kerngebied van de eurozone en daarna naar het opkomende Europa blijft een risico'', aldus het IMF. Het fonds gaf aan klaar te staan met extra hulp als Griekenland daar om vraagt.

Athene heeft al een noodpakket ontvangen van 110 miljard euro van het IMF en de EU, maar er gaan geruchten dat daar nog 60 miljard euro aan extra steun bovenop moet komen.

Volgens het IMF heeft het land nog voldoende mogelijkheden om extra geld op te halen door privatiseringen.

Privatiseren
Griekenland heeft al aangekondigd 50 miljard euro te willen ophalen door staatsbedrijven te privatiseren. Volgens het IMF is dat nog geen 20 procent van alle bezittingen die de Grieken kunnen verkopen.

IMF-topeconoom Antonio Borges gaf aan dat hij niet verwacht dat Griekenland zijn staatsschuld van 327 miljard euro zal moeten herstructureren. Volgens Borges kan het land zijn schulden gewoon terugbetalen door nog sterker te bezuinigen en staatsbezittingen te verkopen.

ANP