“Europa zal de VS volgen met ETF-volumes”

”De Europese markt van ETF ’s staat nog slechts in de kinderschoenen. Zowel qua diepte als qua breedte is er nog veel groei mogelijk”, dit meldt Robert Rushe, hoofd ETF ’s bij State Street Global Services in een gesprek met Fondsplein. State Street heeft ruim 850 miljard USD in admin/custody vergeleken met de dichtstbijzijnde concurrent met 200 miljard USD. Volgens Rushe is het onherroepelijk dat de Europese ETF -markt in de voetsporen zal gaan treden van de Amerikaanse.

Europa de VS achternarobert rushe <a href='/begrippen/511-etf'> ETF </a> <a href='/aandeel/1960-state-street'> State Street </a>
De recente pers rondom Pimco dat onlangs een actief gemanaged fonds lanceerde onder leiding van Bill Gross in de VS kan worden gezien als een keerpunt binnen het actieve ETF -domein. In Amerika wordt al ruim 50% van de beleggingen in trackers en ETF ’s gedaan. In Europa zijn het echter vooral instituten die ETF ’s beleggen, in de VS hebben de instituten een minder belang.

Meer transparantie zorgt voor meer groei
Als redenen voor de verdere Europese groei noemt Rushe de verdere regulering van de financiële markten. Hierdoor zal er meer transparantie komen die de toegankelijkheid van partijen zullen verbeteren zo verwacht Rushe. De totale management kosten voor ETF 's zijn al vrij laag. Verdere kostenverlagingen zullen het resultaat zijn van verbeterde mechaniek van het ETF proces en on-exchange liquidity. Verschillende ETF -aanbieders zullen elkaar voorlopig nog vooral op prijs blijven beconcurreren. ”De meeste spreads zullen richting 1 basispunt gaan. Uiteindelijk zullen dan alleen de grote spelers overeind blijven” aldus Rushe. Ook verwacht hij dat op de termijn de nivellering ook door zal trekken tot alle andere assetclasses.

Replicatie d.m.v. swaps niet risicovoller
De veel genoemde kritiek op het hanteren van swaps om ETF ’s te repliceren wijst Rushe faliekant van de hand. De meeste kritiek wordt gebaseerd op de afhankelijkheid van slechts 1 tegenpartij. Rushe stelt dat veel swaps in een syndicaat van partijen gedaan worden zodat de risico’s verlaagd worden. Veel grote investment banks kunnen ETF ’s repliceren door middel van het intern weg te strepen van activa. Ook zijn de kosten van het gebruik van swaps veel lager dan een fysieke replicatie van een index met haar onderliggende waarden.