No he Kahn't! Arrestatie Dominique Strauss-Kahn onthoofdt het IMF

De affaire Dominique Strauss-Kahn (No, he Kahn't, bloklettert The Economist) heeft zware gevolgen voor de werking van het Internationale Monetair Fonds (IMF). Hoewel het IMF in een korte mededeling op zijn website meldt dat het institituut volledig operationeel blijft, spreken insiders van 'een ware ramp'.

Lipsky
Hoewel verwacht werd dat DSK snel het IMF zou verlaten om zich in het Franse presidentsverkiezingendebat te mengen, zal hij nu snel opzij worden geschoven, tenzij hij vandaag nog van alle schuld wordt vrijgepleit. Strauss-Kahn wordt voorlopig vervangen door de tweede man van het IMF, John Lipsky, die op 12 mei zelf had aangekondigd dat hij in augustus het IMF zal verlaten.

Eurozone verder onder druk
Het IMF is dus onthoofd op een moment dat de Europse schuldencrisis opnieuw in alle hevigheid oplaait. DSK zou vandaag een vergadering bijwonen met de Europese ministers van Financiën om de Griekse crisis te bespreken. De euro noteert sinds de arrestatie van de Fransman ruim 3 eurocent lager tegenover de dollar. Investeerders verwachten dat Europa het nu moeilijker krijgt om zijn problemen op te lossen.
Volgens de Financial Times maakt de arrestatie van DSK mogelijk een einde aan de Europese invloed bij het IMF. Europa mocht traditiegetrouw de voorzitter van het IMF leveren, terwijl de Amerikanen het voorzitterschap van de Wereldbank claimden.

Met de opkomst van de nieuwe economieën lijkt nu een einde aan dat tijdperk te komen. De affaire DSK zou wel eens als de catalysator kunnen dienen die het einde van dit duopolie inluidt. Twee kandidaten die naar voren worden geschoven om Strauss-Kahn op te volgen zijn de Turk Kemal Dervis en de Mexicaan Agusitin Carstens.

Express.be