De Chinese spooksteden

Veel is geschreven over de Chinese vastgoedbel ('het moderne equivalent van piramides bouwen'). Vorige zomer verscheen in de Chinese media een artikel waarin werd gesteld dat 64,5 miljoen elektriciteitsmeters gedurende zes maanden een nulverbruik registreerden. Verondersteld werd toen dat China appartementen op overschot heeft om 200 miljoen mensen te huisvesten.

Steden veel te groot
Een jaar later is die situatie niet veel veranderd. Bloombergjournalist Adam Johnson bezocht de stad Kangbashi, een stad in China's Inner Mongolië waar plaats is om 1 miljoen mensen te huisvesten. In werkelijkheid leven er ... 30.000. De stad is een van de tientallen spooksteden die door de Chinese overheid worden gebouwd om mensen van het platteland naar de steden (en fabrieken) te trekken.

Steden als Kangbashi vormen de basis van een enorme vastgoedbubbel. Maar dat is slechte één probleem. De leegstaande appartementen worden niet onderhouden en beginnen stilaan maar zeker verwaarloosd te raken. Vastgoed bezitten worden een last. Toch hebben de Chinezen geen plannen om de bouw van spooksteden stop te zetten. In de eerste 4 maanden van 2011 steeg de omzet in de bouwsector nog eens met 34% tot 203 miljard dollar. Inflatie blijft stijgen en vroeg of laat zal deze bubbel van historische afmetingen barsten, zeggen analisten.

Zie hier voor de video van Bloomberg : video Chinese spooksteden

Express.be