Hulp voor Grieken bij privatisering

Griekenland heeft adviseurs ingehuurd om de verkoop van staatseigendommen te begeleiden. Dat maakte het land woensdag bekend na felle kritiek van onder meer het IMF op het gebrek aan tempo bij de afbouw van de schuldenlast.

Griekenland heeft toegezegd voor 50 miljard euro aan bezittingen te privatiseren. Deutsche Bank en de Griekse National Bank adviseren de overheid bij de verkoop van een belang van 34 procent in OPAP, het grootste gokbedrijf van Europa. Andere adviseurs zijn HSBC , BNP Paribas, Credit Suisse , Ernst & Young, Rotschild & Sons en Citigroup .

In totaal zal Griekenland bij vijftien privatiseringen geadviseerd worden. Het gaat daarbij onder meer om de verkoop van gasbedrijf DEPA, de veiling van diverse etherfrequenties en het nationale spoorwegbedrijf OSE.

Uitgesteld
Eerder op woensdag werd bekend dat deskundigen van de EU en het Internationaal Monetair Fonds de publicatie van hun rapport over de financiële situatie in Griekenland hebben uitgesteld.

Zij gaven aan dat ze wilden dat Griekenland eerst met nieuwe voorstellen zou komen om zijn overheidsfinanciën te saneren.

De inspectie van experts van de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en IMF moest nagaan of Griekenland in aanmerking komt voor het volgende deel van de lening van in totaal 110 miljard euro die Griekenland vorig jaar is toegezegd. Het gaat om een bedrag van 12 miljard euro.

Harder werken
De leider van de IMF-missie naar Griekenland Poul Thomsen zei woensdag in Athene dat Griekenland harder moet werken om het reddingsprogramma te laten werken. Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft diverse keren gedreigd dat de Grieken geen cent meer krijgen als ze geen orde op zaken stellen. Wanneer het rapport wel verschijnt, is nog niet bekend.

ANP