Barroso pleit voor sterke EU-kandidaat IMF

De Europese Commissie dringt aan op een sterke kandidaat uit de Europese Unie als topman van het IMF. Dat zei de woordvoerster van José Manuel Barroso, de voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU, donderdag. Dominique Strauss-Kahn trad donderdag af als topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Sinds maandag zit hij op verdenking van verkrachting vast in een gevangenis in New York.

De Franse minister van Financiën Christine Lagarde, die zelf wordt gezien als een belangrijke kandidaat om Strauss-Kahn op te volgen, vindt dat de EU-leden samen een kandidaat voor de belangrijke post naar voren moeten schuiven.

Eensgezindheid is daarbij belangrijker dan nationaliteit, stelde zij. Naast de Franse minister circuleren er nog andere namen, zoals die van de voormalige Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück en de voormalige chef van de Duitse Bundesbank, Axel Weber.

Merkel
De Duitse bondskanselier Angela Merkel roerde zich donderdag eveneens in de discussie. Zij deed opnieuw een oproep aan de opkomende economieën om te accepteren dat de volgende IMF-topman een Europeaan moet zijn, aangezien de crisis in een aantal eurolanden een belangrijk thema is voor de IMF.

Europa heeft sinds de oprichting van het IMF in 1944 altijd de hoogste baas van het instituut geleverd. De afgelopen dagen hebben meerdere niet-Europese landen al laten weten dat zij een einde willen maken aan dit gewoonterecht.

Kunde
Zo riepen zowel Japan als China het IMF donderdag op om de nieuwe leider te kiezen op basis van kunde in plaats van afkomst. Ook Mexico, Brazilië en Zuid-Afrika hebben al aangedrongen op een breuk met het verleden, waarin de nieuwe IMF-leider min of meer aan andere landen werd opgedrongen na een onderonsje tussen Europa en de Verenigde Staten.

De nieuwe hoogste baas van het IMF wordt uiteindelijk gekozen door de 24 leden van het IMF-bestuur. De meeste landen, waaronder Nederland, spreken in dat bestuur ook namens een groep andere landen die geen bestuurszetel hebben.

Een kandidaat heeft in principe genoeg aan een meerderheid van de stemmen, maar het bestuur streeft naar een unanieme beslissing.

ANP