DSK komt vandaag vrij onder voorwaarden

Dominique Strauss-Kahn, de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds, zal meer dan waarschijnlijk vandaag de gevangenis in Rikers Island (New York) kunnen verlaten, nadat een rechter heeft toegestemd hem onder voorwaarden vrij te laten in afwachting van zijn proces. DSK zal later moeten terechtstaan voor de poging tot verkrachting en het seksueel misbruik van een kamermeisje van een hotel in Lower Manahttan waar de Fransman tot vorige zaterdag verbleef.

Uitspraak in rechtszaal voor tijdelijke vrijlating


Zwaarder dan Madoff
De voorwaarden voor zijn vrijlating zijn niet mals. Zo moet DSK een borgtocht van 1 miljoen dollar betalen plus een bijkomende garantie van 5 miloen dollar in waardepapieren. Hij krijgt een elektronische enkelband om en moet zelf de kosten betalen voor op zijn minst één gewapende veiligheidsagent die voor de deur van zijn verblijfplaats - het appartement van zijn dochter Camille in Manhattan - moet postvatten. Er komt ook cameratoezicht in alle kamers van het appartement. De voorwaarden zijn zwaarder dan die van de superoplichter Bernie 'Bernard' Madoff ten tijde van diens arrestatie in december van 2008. Madoff kon overdag gewoon de straat op.

Maximaal 74 jaar
Zoals verwacht heeft de jury Dominique Strauss-Kahn officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hij is aangeklaagd voor zeven feiten, waarvoor hij maximaal 74 jaar en drie maanden celstraf kan krijgen. Strauss-Kahn ontkent alle aantijgingen. Hij moet op 6 juni opnieuw voor de rechtbank verschijnen.

Volksjury
Indien DSK niet schuldig pleit komt het -net als in de zaak O.J. Simpson- tot een rechtszaak voor een Supreme Court. Daar moet een volksjury zich buigen over zijn schuld of onschuld. Pleit DSK wel schuldig dan komt er geen proces, maar volgt de zogenaamde plea bargaining - een soort onderhandeling tussen de openbare aanklager en de verdediging. Meestal kiezen verdachten in de VS kiest voor deze optie, omdat ze doorgaans effectief tot lichtere straffen leidt.

Express.be