Beleggingsfraude Erwin Lloyd AG

Beleggers die slachtoffer zijn geworden van de beleggingsfraude door de onderneming Erwin Lloyd AG bereiden een collectieve actie voor. Erwin Lloyd AG benadert via internet en telefoon al ruim zes maanden potentiële Nederlandse beleggers voor de verkoop van aandelen. Na de transactie blijken deze aandelen waardeloos of nep te zijn, of helemaal niet te bestaan. Vele beleggers zijn inmiddels gedupeerd.

Wolf in schaapskleren
Erwin Lloyd AG doet zich voor als gerenommeerd effectenkantoor, dat is gevestigd in Frankfurt. Voor beleggers is het onduidelijk dat Erwin Lloyd AG niet over de juiste vergunningen beschikt om aandelen te mogen verkopen. De AFM heeft Erwin Lloyd AG naar aanleiding van klachten van beleggers inmiddels op een waarschuwingslijst van boiler rooms gezet. Sinds kort is de website van Erwin Lloyd AG niet meer actief, en worden telefoontjes en e-mails niet meer beantwoord.

Ook Nederlandse gedupeeerden
Van Gilst Advocatuur uit Utrecht, dat vaker gedupeerden van dergelijke zogeheten boiler rooms bijstaat, heeft op zijn website (www.vangilstadvocatuur.nl) een gratis meldpunt geopend voor slachtoffers van Erwin Lloyd AG. Een groeiend aantal gedupeerden heeft zich inmiddels aangemeld. Volgens advocaat Lucas van Gilst is het voor een enkeling niet eenvoudig om schade van boilerroomfraude te verhalen: ‘Erwin Lloyd opereert internationaal en telemarketeers maken waarschijnlijk gebruik van valse namen.

Fraudenetwerk
De transacties voor de aankoop van de aandelen verlopen via een bankrekening van de Bank Mandiri te Jakarta in Indonesië. Er lijkt sprake van een geraffineerd fraudenetwerk.’ Het is volgens Van Gilst daarom belangrijk dat gedupeerden een vuist maken en samen optrekken om de schade op de verantwoordelijke personen te verhalen. ‘Door als groep op te treden, hebben beleggers de grootste kans om de schade te verhalen.’

Gehaaide bellers
Bij boilerroomfraude benadert een organisatie van gehaaide telemarketeers potentiële beleggers om hen over te halen te beleggen in aandelen die worden gepresenteerd als zeer winstgevend. Dit verkoopproces verloopt in het algemeen via een vast patroon, waarbij telemarketeers gebruik maken van belscripts. De verkochte aandelen stijgen vaak eerst in waarde, waarna de beleggers worden overgehaald om meer aandelen te kopen. Vervolgens daalt de koers van de aandelen ineens sterk. Pas later komen beleggers erachter dat de certificaten van de aandelen niet authentiek zijn, dat zij dubieuze aandelen hebben gekocht of zelfs aandelen die niet eens bestaan.

AFM heeft Erwin Lloyd AG op waarschuwingslijst
De AFM geeft geen cijfers over de omvang van de beleggingsfraude, maar geeft wel aan dat het feit dat Erwin Lloyd AG op de waarschuwingslijst staat betekent dat er sprake is van een substantieel aantal gedupeerden. De ingelegde bedragen variëren van € 6.000 tot € 700.000. De fraude heeft een omvang van naar schatting tientallen miljoenen, of mogelijk zelfs nog veel groter.

‘De praktijk leert dat gedupeerde beleggers niet snel melding maken van een zwendel’, stelt Van Gilst. ‘Gedupeerden generen zich ervoor dat zij slachtoffer zijn geworden' aldus Van Gilst. Van Gilst vermoedt dan ook dat de huidige aanmeldingen slechts het topje van de ijsberg vormen.