Spaanse verkiezingen zullen berg verborgen schulden blootleggen

Toen de socialisten onlangs in de Spaanse deelstaat Catalonië van de macht werden verdreven ontdekte een nieuwe coalitie van gematigde Catalaanse nationalisten een berg schulden die tot dan toe netjes verborgen was gehouden, maar wel dubbel zo groot als wat de socialisten de burgers hadden wijsgemaakt.

Protesten
Madrid plein Sol protest tegen bezuinigingen 2011Verkiezingen die dit weekend plaatsvinden zouden in verschillende regio's eenzelfde nare verrrassing in petto kunnen hebben voor de potentiële winnaars, vrezen economen, lokale politici en zakenlui. Meestal gaat het om geld dat men moet aan de zorgsector en andere leveranciers. Volgens de Spaanse centrale bank hadden regionale en gemeentelijke instanties eind 2010 een gezamenlijke schuld van 21 miljard euro of zowat 13% van de Spaanse staatsschuld en ongeveer het dubbele van in 2003, op het einde van de ambtstermijn van de regering Aznar.

Verborgen facturen
Maar uit onderzoek van The Wall Street Journal blijkt dat er een gegrond vermoeden is dat wat zich in Catalonië heeft afgespeeld ook andere regio's te wachten staat. Volgens de krant zou de regio Valencia voor 1,3 miljard euro facturen hebben verborgen die niet in het deficit voor 2010 werden meegerekend. Ook Bruno Garcia, van de Valenciaanse kamer van koophandel, ziet de bui hangen. Steeds vaker vraagt de overheid zijn leveranciers om geen facturen te sturen voor geleverde diensten en daarmee te wachten tot de financiële toestand wat opklaart.

Rentes verder omhoog
Voor het hele land zou het om tientalllen miljarden euro's gaan. Indien deze vrees bewaarheid wordt zullen de intresten die Spanje op de financiële markten moet betalen om geld te lenen snel stijgen en neemt de kans dat het land -net als Griekenland, Spanje en Portugal- door Europa gered moet worden alleen maar toe. Op onderstaande grafiek van de WSJ is te zien hoe praktisch alle Spaanse regio's hun budget hebben overschreden.

spaanse kaart tekorten 2011

Express.be