Gouden handdruk IMF voor Strauss-Kahn

De gevallen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn krijgt een eenmalige ontslagvergoeding van 250.000 dollar (175.000 euro). Daarnaast heeft hij recht op pensioenuitkeringen, maar die zijn veel lager dan sommige media de afgelopen week meldden. Dat heeft het IMF vrijdag laten weten.

Strauss-Kahn trad deze week af als hoofd van het IMF nadat hij in New York was gearresteerd op verdenking van aanranding van een kamermeisje in het hotel waar hij logeerde. Hij spreekt de beschuldigingen tegen.

Volgens zijn contract heeft Strauss-Kahn recht op een gouden handdruk van een kwart miljoen dollar. Daarnaast krijgt hij jaarlijks pensioen en, zolang hij geen inkomsten uit ander werk heeft, een soort wachtgeld.

Drie ton
Sommige media hadden becijferd dat hij de rest van zijn leven tot ruim drie ton per jaar zou ontvangen. Het IMF noemde de genoemde bedragen ''schromelijk overdreven'', en stelde dat die gebaseerd lijken te zijn op de ontslagvergoeding van 250.000 dollar, terwijl die slechts eenmalig wordt uitgekeerd.

''De jaarlijkse betalingen zullen veel en veel lager zijn dan dat bedrag '', aldus een verklaring van het IMF.

Inflatie
Strauss-Kahn werd in september 2007 aangesteld tegen een jaarsalaris van ruim 420.000 dollar, dat sindsdien jaarlijks voor inflatie is gecorrigeerd. Daarnaast ontving hij een huisvestingsvergoeding van 73.350 dollar per jaar, die eveneens elk jaar aan het prijsniveau werd aangepast.

ANP