'Grootste bank India wil naar Amsterdam'

De State Bank of India wil een kantoor in Amsterdam openen. Dat heeft de gemeente Amsterdam zondag laten weten. De grootste Indiase bank zou dit hebben bevestigd tijdens het werkbezoek dat burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Carolien Gehrels (economische zaken, PvdA) de afgelopen dagen aan India brachten.

Volgens de gemeente zou het de eerste Indiase bank met een vestiging in Nederland worden. De financiële instelling heeft overigens nog zeker een jaar nodig om alle zaken voor de opening van het kantoor te regelen. Amsterdam zal de bank daar naar eigen zeggen zo goed mogelijk bij helpen.

Spin in het web
De hoofdstad noemt banken ''een spin in het web". Ze trekken namelijk andere bedrijven uit het land van herkomst aan. Dat heeft de gemeente eerder gezien bij de Japanse en de Chinese zakengemeenschap.

Amsterdam is al enkele jaren bezig met het aantrekken van Indiase bedrijven. Het aantal van dit soort ondernemingen in de regio verviervoudigde de afgelopen vijf jaar. Het zijn er nu zeventig, waaronder veel ICT -bedrijven. Samen zijn ze goed voor ruim 1500 directe arbeidsplaatsen.

ANP