Fitch verlaagt vooruitzicht rating België

Kredietbeoordelingsbureau Fitch heeft het vooruitzicht voor de kredietwaardigheid van België verlaagd vanwege zorgen over de overheidsfinanciën en de politieke impasse in het land.

De rating outlook ging van 'stabiel' naar 'negatief'. Fitch maakt zich zorgen over het tempo van de maatregelen die Brussel neemt om de overheidsfinanciën op orde te brengen en de regeringscrisis in België.

België zit al sinds juni vorig jaar zonder nieuwe regering. De verlaging van het vooruitzicht gaat vooraf aan een afwaardering van de kredietwaardigheid van een land. Branchegenoot Standard & Poor's verlaagde afgelopen weekeinde nog de outlook van Italië tot negatief.

Schattingen
De Belgische minister van Financiën Didier Reynders zei in een reactie ervan overtuigd te zijn dat de begrotingscijfers van zijn land dit jaar beter zullen zijn dan voorzien.

''Onze begroting 2011 is gebaseerd op erg voorzichtige schattingen, met name over de inkomsten’’, zei de demissionaire bewindsman. Ook vorig jaar had België betere begrotingscijfers dan geraamd, onderstreepte Reynders.

ANP