Luchthaven IJsland maandagavond weer open

Icelandair hervat maandagavond de vluchten. Volgens informatie van de IJslandse luchtvaartmaatschappij is het maandagavond weer mogelijk om te landen op de belangrijkste luchthaven van het land.

Afgelopen weekeinde moest de maatschappij vluchten annuleren, nadat een vulkaan op het eiland was uitgebarsten. De eerste vluchten vanuit Europa naar Keflavik vertrekken maandagavond rond zes uur. Het gaat hierbij ook om vluchten vanaf Amsterdam, meldde een woordvoerster van Icelandair.

Het vluchtschema kan kort voor vertrek nog door Icelandair aangepast worden. Passagiers wordt aangeraden om het laatste nieuws over aankomst- en vertrektijden via de website en teletekst in de gaten te houden.

Nederland
De situatie in het Nederlandse luchtruim is volgens de luchtverkeersleiding (LVNL) maandag aan het eind van de dag niet veranderd ten opzichte van de ochtend. ''Er is geen as in het Nederlandse luchtruim.''

Op routes van en naar de Verenigde Staten en Canada is ook nauwelijks hinder noch op de routes naar het Verenigd Koninkrijk. ''Wat er dinsdag gebeurt, is nu nog niet te zeggen'', aldus de woordvoerster van LVNL.

No-flyzones
Na de aswolk van vorig jaar, waarbij grote delen van het Europese luchtruim helemaal werden afgesloten, zijn afspraken gemaakt om dat soort toestanden te voorkomen. In plaats van luchtruimen te sluiten, worden indien nodig no-flyzones ingesteld. Dat kan zowel in oppervlakte als naar hoogte.

Sowieso bepaalt de luchtvaartmaatschappij zelf of er gevlogen wordt of niet. Vliegtuigen kunnen om de aswolk heenvliegen of er zelfs doorheen vliegen. ''Ze moeten dan wel aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden voldoen.''

ANP