De Rotterdamse haven is van essentiële waarde voor Nederland

Rotterdam School of Management (RSM) heeft de economische betekenis en strategische waarde van het Rotterdamse haven onderzocht. De economische betekenis van het haven- en industrieel complex Rotterdam (Rotterdamse haven) is volgens Prof. Dr. Frans van den Bosch, hoofd van het onderzoek, aanzienlijk groter dan tot nu toe werd gedacht. In het onderzoek wordt voor het eerst aandacht besteed aan de strategische betekenis van de haven voor Nederland.

Bevindingen
Rotterdamse havenDe toegevoegde waarde voor de Rotterdamse haven is ongeveer 22 miljard euro en de haven telt ongeveer 145.000 arbeidsplaatsen. De strategische betekenis was tot nu toe nog niet bekend en word geschat op minimaal 6 miljard euro. De strategische waarde (economische + strategische betekenis) is dus zo’n 30% en kan verder oplopen. De strategische betekenis van de haven is het gevolg van een substantiële bijdrage aan de internationale concurrentievermogen van Nederlandse bedrijven. Het is ook een belangrijke bijdrage aan het behoud van Nederland in de wereld top 10. Deze strategische betekenis voor de Rotterdamse haven is, volgens het onderzoek, toegenomen dankzij een betere samenwerking met onder andere de Amsterdamse haven en de haven van Sohar in Oman.

Meer sociale innovatie
Het is tevens noodzakelijk om het management en organisatie te vernieuwen wat dient te leiden tot een minder dominante rol voor technologische innovatie en investeringen in de fysieke infrastructuur. Volgens Prof. Dr. Frans van den Bosch moet er meer ruimte komen voor ‘sociale innovatie’, nieuwe management- en organisatiestructuren en infrastructuur. RSM is onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Klik hier voor het onderzoek.