ING Investment Management verwacht tijdelijke Eurozwakte, op termijn naar de 1,50

Op 5 en 6 mei liet de euro/dollarkoers één van de sterkste dalingen zien uit de geschiedenis. De koers daalde naar van 1,49 naar 1,43. Daarna ging de koers richting de 1,40 dollar per euro. Volgens ING Investment Management (ING IM) is deze daling tijdelijk en niets meer dan een ‘bear market rally’ in de dollar. De bank denkt nog steeds dat de euro/dollar koers zal oplopen naar 1,50.

Correctie van de Euro
ING GebouwDe correctie was volgens de analisten te verwachten omdat beleggers zwaar in grondstoffen hadden belegd ten koste van de dollar. De oorzaak hiervan is dat de Federal Reserve nog altijd een ruim monetair beleid voert. Begin mei zat de markt voornamelijk short in de dollar en de netto long posities in de euro op de valutabeurs van Chicago waren gestegen naar recordniveaus die in de zomer van 2007 ook waren behaald. De aanpassingen van posities zijn volgens de analisten ingezet doordat de ECB hoogst waarschijnlijk geen renteverhoging zal doen in juni. Verder spelen de correcties op de grondstofmarkten en de problemen in Griekenland ook een dominante rol aldus de analisten.

Geen renteverhoging ECB in juni
De markten werden verrast door signalen van de ECB dat de rente in juni hoogst waarschijnlijk niet zal worden verhoogd. Door de signalen die ECB afkondigde daalde de 2-jaars Duitse en Amerikaanse obligatierentes. Het renteverschil nam hierdoor af, wat een neerwaartse druk op de euro/dollar koers gaf, aldus ING IM.

Correctie in grondstoffen
De correctie in grondstoffenprijzen werd gedreven doordat beleggers massaal hun winsten pakten door cijfers die duidden op een afzwakking van de wereldwijde economische indicatoren. Vooral doordat de olieprijs sterk daalde, werd de dollar duurder.

Griekenland
De Duitse krant ‘Der Spiegel’ berichtte 6 mei dat er een vergadering van Europese leiders was over de kwestie Griekenland. Het gerucht over het door Griekenland eventueel uit de euro stappen leidde allemaal tot een neerwaartse druk op de euro. Er zijn duidelijk twijfels over de solvabiliteit van Griekenland. Analisten van ING IM denken dat het risico van een ‘haircut’ voor dit jaar en 2012 relatief klein is hoewel de risico's wel toenemen.