Amerikaanse huizenverkoop trekt weer aan met 7,3% in april

Volgens het departement van Handel in Amerika is de huizenmarkt voor nieuwe woningen voor de tweede achtereenvolgende maand gestegen, nadat in februari de verkopen een extreem laag niveau bereikte.

Stijging verkopen
amerikaanse huizenmarktVolgens het departement zijn de verkopen met 7,3% gestegen onder aftrek van seizoenscorrectie, wat neerkomt op 323.000 nieuwbouw woningen. In maart was er nog een 8,3% stijging. Economen hadden echter een verzwakking van de markt voorspeld wat rond de 295.000 woningen zou zijn. Ter vergelijking was er vorig jaar april een 23,1% daling van de verkopen.

Regio’s verschillen
De 7,3% stijging is onder te verdelen in regio’s, waarbij het westen de grootste stijging liet zien van 15,1%. Voor het Noordoosten was dat 7,7%, het mid-westen 4,9% en het zuiden 4,3%. Deze stijgingen volgende een extreem dieptepunt in februari waarin 278.000 stuks werden verkocht. Dit heeft volgens analisten te maken met een strenge winter maar ook de afschaffing van een belastingvoordeel in Californië.

Het nieuws is niet al te best ontvangen door beleggers, omdat de stand in april nog steeds dicht bij het record dieptepunt ligt. “Is dit een echt herstel? In ieder geval is het een begin”, aldus Robert Brusca van FAO Economics.