De superanalist is terug

Wanneer er onzekere tijden zijn, is het voor analisten des te moeilijker om de juiste besluiten te nemen. Toch zijn analisten, volgens de Financial Times StarMine Awards, op de weg terug van tijden voor de recessie.

Positief rendement
<a href='/begrippen/338-wall-street'> Wall Street </a>Het percentage van analisten die een positief rendement maakten voor hun cliënten, is vorig jaar weer hersteld richting de recordniveau's in 2006. Tijdens de financiële crisis speelden de fundamentele gegevens van de analisten geen rol en was het puur de bèta (de correlatie met de markt) die domineerde zo stelt StarMine. Volgens StarMine was het jaar 2008 het moeilijkste jaar, van de afgelopen vijf jaar, om voorspellingen te doen naar omzetten en winsten van bedrijven. Het was niet de kwaliteit van bedrijven maar de markt die de prijzen domineerden. Dit leidde tot een sterke afname van het aantal analisten die een juiste aandelenvoorspelling deden.

Lichtpuntje
Het enige lichtpuntje in de donkere dagen van de crisis was, dat analisten een goede verstandhouding hadden met bedrijven én een samenloop van factoren (industriële gegevens omzetten in macro-economische condities) leed tot een betere performance. Het percentage van de analisten dat bovengemiddeld presteerde zoals StarMine zegt “excess return” behaalde is nooit onder de 50% gedaald.

Wereldanalisten
In 2009 toen de wereldeconomie een licht herstel liet zien, was de mogelijkheid van analisten om de juiste aandelen uit te zoeken over de hele wereld hersteld, behalve in Amerika. Analisten in Europa herstelden sneller dan de rest van de wereld aangezien deze groep meer alert was met het wijzigen van hun posities. Aziatische analisten daarentegen waren beter in ‘excess returns’ van voor de crisis en zijn er verhoudingsgewijs beter uit gekomen.