Engelse economie heeft het zwaar

De Britse economie is in het eerste kwartaal met 0,5% hersteld ten opzichte van het vierde kwartaal waar de strenge winter zorgde voor een zware inzinking van de groei.

Tweede kwartaal
Toch is het tweede kwartaal van dit jaar niet goed van start gegaan aldus de analisten van Dexia . Na tegenvallende macro-economische indicatoren in april, zoals de sentimentenindicator en de indices van de inkoopmanagers van de verwerkende nijverheid, dienstensector en de bouwsector is er een algehele teruggang waar te nemen zo stellen de analisten. Ook is de woningmarkt in Engeland nog niet uit de problemen met dalende woningprijzen in april. De prijzen bevinden zich volgens hypotheekmaatschappij Halifax 19,6% beneden hun piek van augustus 2007.

Inflatie en rente
Britse PondOp 5 mei veranderde De Bank of England haar monetaire beleid niet, waardoor de basisrente al sinds maart 2009 onveranderd op 0,5% ligt. De Engelse bank staat volgens de analisten van Dexia nu voor een groot probleem. Enerzijds staat ze onder druk van de hoge inflatie (in april 4,47%) om haar basisrente op te trekken. Als er te lang word gewacht met een renteverhoging dan zal het Britse Pond Sterling onder druk komen te staan zo is de verwachting. En dit zal vervolgens de inflatie niet ten goede komen. Anderzijds staan de tegenvallende indicatoren en begrotingssanering een renteverhoging in de weg. Een dillema aldus de analisten.

Op termijn een renteverhoging
Volgens analisten van Dexia wordt er dit jaar nog een verhoging van de basisrente verwacht. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat op 4 augustus zijn maar er wordt niet uitgesloten dat het langer kan duren.