Griekse protesten nemen toe

De omstreden plannen van de Griekse regering om in het kader van de bezuinigingsmaatregelen staatsbedrijven te privatiseren, wakkeren de spanning in het land verder aan.

De twee belangrijkste vakbonden kwamen woensdag bijeen om een nieuwe algemene staking voor te bereiden en onlinedemonstranten roepen op tot vreedzame protesten op pleinen in diverse Griekse steden.

De vakbonden voor de private en publieke sector kondigden eerder al een staking aan voor 4 juni in Athene vooruitlopend op een landelijke staking en werknemers bij drie te privatiseren staatsbedrijven roeren zich steeds meer.

Demonstratie
Stafpersoneel van de havenautoriteit in Piraeus hield woensdagochtend een demonstratie. Werknemers van de Hellenic Postbank bezetten hun kantoren voor de tweede dag en vakbondsleden van energiemaatschappij Public Power Corporation zouden later op de dag een protest houden.

Intussen probeert de Griekse socialistische regering na twee eerdere landelijke stakingen tegen de bezuinigingen de oppositie ervan te overtuigen dat er geen andere weg is om het land uit de economische impasse te halen.

Schuld
De Griekse schuld is inmiddels gestegen tot ruim 350 miljard euro. Om de enorme schuldenlast te verlichten, kondigde de regering deze week de verkoop van lucratieve staatseigendommen aan. Onder meer het Griekse telecombedrijf OTE en de havens van Piraeus en Thessaloniki moeten volgens de plannen worden geprivatiseerd. Ook ligt een nieuwe belastingverhoging in het verschiet.

De landen in de eurozone hebben het privatiseringsprogramma aan Griekenland als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor meer financiële steun.

ANP