'EU-budget alleen hoger door inflatie'

Nederland zet erop in dat de begroting van de Europese Unie in 2012 hooguit stijgt door de inflatie. De kans dat er een echte nullijn komt, is nihil. Dat komt omdat er binnen de EU te weinig politieke steun voor is.

Dus als Nederland daar toch aan vasthoudt, zal het lastiger worden om ook nog minimaal 1 miljard euro terug te krijgen uit Brussel. Dat zei premier Mark Rutte donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de staat van de Europese Unie. Nederland is een van de grootste nettobetalers aan de EU, tot ergernis van veel politieke partijen.

Enkele jaren geleden werd een korting van 1 miljard euro bedongen, maar de afspraken daarover lopen af. Het kabinet wil de korting behouden.

Ruimte
Rutte wil zich inspannen voor beide zaken, maar zei dat het nodig is om politieke ruimte te krijgen van de Tweede Kamer. De korting van 1 miljard staat in het regeerakkoord en heeft wat hem betreft voorrang. Als dat geld er niet komt, slaat dat volgens hem een groot gat in de Nederlandse begroting.

Onder meer oppositiepartij PvdA blijft echter aandringen op een nominale nullijn voor de EU-begroting en heeft een motie daarover ingediend.

Griekenland
Verder is de Kamer nog niet gerust op de ernstige financiële situatie in Griekenland. Donderdag liet de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker als voorzitter van de eurogroep weten dat Athene mogelijk de volgende storting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) misloopt als de Grieken niet kunnen garanderen het geld binnen twaalf maanden terug te betalen.

Rutte zei dat Nederland geen geld geeft als het IMF niet meedoet. Dat kan omdat het allemaal bilaterale afspraken zijn, zo benadrukte hij. Het CDA wil ook niet dat de EU de steun van het IMF aan Athene overneemt.

ANP